Skip to main content

Costa del Sol

Deze costa ligt in de Spaanse provincies Málaga, Cádiz en Granada. De hoofdstad van de costa del Sol wordt vaak Málaga genoemd. Deze stad ligt wel ongeveer in het midden van de costa del Sol. In het oosten vind je Nerja, Frigiliana, Torre del Mar en Velez-Málaga, in het westen vind je Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Mijas, Benalmadena en meer.

Het weer aan de Costa del Sol

De Costa del Sol begint langs de kust in het dorpje Maro en herbergt van daaruit 115 kilometer aan mooie langgerekte stranden die door het gebergte landinwaarts worden beschermd waardoor er aan de kust een fijn klimaat heerst. De hoofdstad van de Costa del Sol is Málaga. Het aanzicht van Málaga wordt vooral bepaald door de Alcazaba en het Gibralfaro kasteel, de 2 best bewaard gebleven Arabische monumenten. Daarnaast heeft Málaga veel pleinen, tuinen, parken en terrassen. De schoonheid van Málaga is veel bezongen door dichters en Pablo Picasso vond hier zijn inspiratie, de zeeboulevard is dan ook in de stijl van en opgedragen aan Picasso.

Málaga: de hoofdstad van de costa del Sol

De costa del Sol begint officieel bij het dorpje Maro. Dan gaat de kust richting het zuiden en het westen. Het komt langs de hoofdstad van de costa del Sol; Málaga. Deze staat staat bekend om de oude gebouwen zoals het Moorse Gibralfaro-kasteel en het Alcazaba. Ook het kathedraal van Málaga is bekend. De winkelstraat calle Marques de Larios is zelfs de duurste winkelstraat in Spanje! Málaga heeft nog veel meer moois te bieden. Málaga is de geboortestad van de beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso, daarom is Málaga ook de stad van een Picasso-Museum. Ook zijn er veel mooie pleinen, tuinen, parken en vooral veel terrasjes! Malaga heeft een fantastische haven en een levendig centrum! Mocht je naar de costa del Sol gaan, en verblijven in bijvoorbeeld Marbella, Torremolinos, Torre del Mar of Nerja dan is een tripje naar Málaga eigenlijk wel een must-do! 

Nerja

Nerja is een heel mooi dorpje ten oosten van Málaga. Er zijn heel erg mooie stranden te vinden, en de kliffen bij Nerja zijn ook erg uniek. Bij Nerja vind je het balkon van Europa. Dit is een soort promenade die vanuit het centrum van Nerja wel de zee in lijkt te lopen. Aan het einde heb je een schitterend uitzicht op de zee en op de stranden Calahonda en El Salon. In de buurt van Nerja vind je ook druipsteengrotten. In deze grotten zijn door archeologen muurschilderingen gevonden van wel 20.000 jaar oud. Tip van ons: bezoek deze grotten niet met teenslippers want op deze manier is toegang tot de grotten niet toegestaan.

Torremolinos

Torremolinos is een stad aan de costa del sol welke zeer populair is. Vooral de wijk en het bijbehorende strand Carihuela is erg populair onder Nederlanders. Aan de boulevard van Torremolinos vind je Nederlandse strandtenten, eetcafe’s en bars. Dit wordt natuurlijk allemaal afgewisseld door Spaanse chiringuito’s en Spaanse restaurants zodat je het beste van twee werelden hebt! Je kunt ook goed uitgaan in Carihuela. De rest van Torremolinos is ook zeker het bezoeken waard. Het stadspark La Bateria is een mooie plek om het strand mee af te wisselen. Het is een kwartier lopen maar dan heb je een groot park met veel rust. Ook Bajondillo, dat naast Carihuela ligt, is een populair stadsdeel van Torremolinos.

Benalmádena

Naast Torremolinos ligt Benalmádena (spreek uit met de klemtoon op MA). De haven is erg populair. Natuurlijk zijn ook de stranden, de boulevard en het centrum erg geliefd onder vakantiegangers. Het deel Benalmádena pueblo is wat minder toeristisch, desalniettemin is dit het bezoeken waard! Het is een echte pueblo blanco in Spanje. Deel van Benalmádena is Torrequebrada, dit is ook een erg mooi deel van de costa del sol. Wat kun je er verder doen? Er is het Sea Life Park en natuurlijk ook Tivoli World. Dit pretpark is tegenwoordig wel een beetje vervallen. 


Fuengirola

Tussen Marbella en Torermolinos in ligt Fuengirola. Een stad vooral in trek bij Deense zontoeristen. Er is een mooi kasteel en er is genoeg te winkelen! Er is meer dan 8 kilometer strand bij Fuengirola te vinden en er zijn een groot aantal goede restaurants. De haven van Fuengirola is ook in trek bij internationale toeristen.

Marbella

Geloof het of niet, wij Nederlanders spreken de naam van deze stad helemaal verkeerd uit. Het is namelijk eigenlijk marbija, in plaats van marbelja. Marbella is een van de bekendste steden aan de costa del sol. Het is ook een van de duurdere badplaatsen. Met puerto Banús als meest exclusieve jachthaven van de middellandse zee trekt het rijke tot zeer rijke mensen aan. Ook voor minder welgestelde mensen is Marbella een leuke stad. Er zijn leuke winkels in het centrum en het is gewoon leuk om over de boulevard te lopen. Loop eens door het centrum heen en bekijk de mooie bloemen in het centrum van Marbella! Natuurlijk kun je ook goed zonnen op de stranden van Marbella.

Vlakbij Marbella vind je het winkelcentrum La Cañada.

Mijas

Mijas is eigenlijk een soort uitgestrekt gebied, met verschillende centra. Er is Mijas Costa, aan de zee. Er is Mijas Pueblo, een mooi wit dorpje in de bergen. Deze laatste is misschien wel de meest bekende, het is een mooi Spaans dorpje en doordat de meeste huizen wit zijn, erg idyllisch. 

Estepona

Estepona ligt aan de zee, in de buurt van Marbella. In de buurt van Estepona vind je een prachtig natuurgebied, dit bevindt zich ten noorden van het kustplaatsje. Er bevinden zich een groot aantal mooie wandelroutes rond de Spaanse kustplaats. Het centrum van Estepona is ook erg mooi.

Gibraltar

Engels grondgebied vlakbij de costa del sol! Maar Gibraltar ligt officieel niet aan de costa del sol. Het is een Engelse rots die bekend staat om de apen. Het verhaal gaat dat als de apen de rots verlaten, de Engelsen zullen vertrekken. Vanaf de rots van Gibraltar heb je een erg mooi uitzicht op zowel Afrika als Spaans Europa. 

Tarifa

Tarifa is een erg apart stadje. Hoewel het eigenlijk niet aan de costa del Sol ligt, is het wel de moeite waard om het te benoemen. Het is het meest zuidelijke stadje van Spanje, en ook het meest zuidelijke stadje van het Europese vasteland! Dat is dus inclusief Griekenland, Italië en Portugal! De sfeer die hier heerst is anders dan in de rest van Spanje. Dit komt door de dichtbije aanwezigheid van Afrika. Vanaf Tarifa gaan ferry's naar Tanger in Marokko. Verder is Tarifa een kitesurf walhalla. Als je een beetje een goede kitesurfer bent dan ken je Tarifa zeker wel! Ook kun je hier dolfijnen spotten. Vanaf de stad zijn diverse tourtjes te boeken.

Title